Chemarea stejarilor la Ferma de Biodiversitate Cobor
Împreună pentru pășunile cu stejari seculari
Sâmbătă, 26 martie, ne-am bucurat de natură, de soare și de o comunitate generoasă de voluntari și susținători, strânsă în jurul proiectului nostru de refacere a pășunilor cu stejari de la Cobor.
Mulțumim Transylmagica, partenerii cu care ne-am unit forțele pentru a continua refacerea pășunilor cu stejari din Cobor și pentru a reînvia un model tradițional de terenuri pastorale.
Cu tot ajutorul primit, am plantat 200 de puieți de stejari (goruni). Avem grijă de toți puieții plantați în sezoanele anterioare, monitorizăm suprafețele plantate, pentru a ne asigura de succesul muncii noastre, de viitorul acestor pășuni, de bunăstarea oamenilor care trăiesc la Cobor.
Mulțumim echipei care a pedalat în 2021 la Bikeathon Țara Făgărașului pentru proiectul nostru, Chemarea stejarului. În 2021 ne propuneam să plantăm, împreună cu susținătorii noștri și comunitatea locală din Cobor, 200 de puieți de stejari, în două sezoane de plantare. Sâmbătă am reușit să depășim acest obiectiv și suntem recunoscători Transylmagica pentru că la finalul celor două sezoane de plantare, am reușit să plantăm 300 de stejari, iar munca noastră merge mai departe.
Presărate cu pâlcuri de stejari seculari, pășunile din jurul satului Cobor se numără printre cele mai valoroase pășuni naturale rămase în Europa. Cele mai mari cinci pășuni de stejar din România (unele cu o suprafață de peste 1.000 ha) se află toate, pe o rază de 20 km, în jurul satului Cobor.
O mare problemă este faptul că acești stejari nu au cunoscut nicio regenerare în ultimii 300 de ani, iar valoarea lor ecologică începe abia cu această vârstă. Stejarii sunt atât de longevivi, încât nu este prea târziu pentru a salva aceste pășuni, habitate extrem de importante și speciale. De aceea vom continua această inițiativă importantă atât din punct de vedere ecologic, cat si din punct de vedere economic și social (ca activitate care generează venituri localnicilor angajați în regin sezonier).
Să ne revedem cu bine în toamnă, când vom monitoriza puieții plantați și vom organiza o nouă sesiune de plantare!
Ferma de Biodiversitate Cobor este îmbinarea perfectă de pășuni cu valoare naturală ridicată, conservarea bogăției naturale, agricultură ecologică, o destinație ideală pentru ecoturism, un loc minunat pentru cai și vite. Ferma este un model de afacere verde de succes, ce are ca scop dezvoltarea comunității locale, într-un echilibru perfect cu natura.
https://www.facebook.com/FermaCobor
https://www.facebook.com/Transylmagica-1757774301036139
Credit foto: Emma Dimitriu, Victoria Donos, Georgiana Andrei