Bike&brunch cu observare de păsări și vizită la barajul castorilor

Suntem în plin sezon de mișcare în aer liber, ture de bicicletă și ieșiri în natură, așă că indiferent de condițiile meteo gândul ne-a stat toată săptămâna trecută la evenimentul de sâmbătă de la Cobor, un bike&brunch cu observare de păsări și o vizită la barajul castorilor. Evenimentul 4B de la Cobor: Bike, Brunch, Birds&Beavers a ajuns la ediția a patra și a fost o nouă invitație de a redescoperi frumusețea naturii din Colinele Transilvaniei și produse locale de de înaltă calitate. Dealuri verzi cu mozaicuri de culturi agricole, pajişti şi păduri, sate săsești și biserici fortificate, păsări sălbatice uimitoare, castori harnici, toate au intrat pe 25 mai în itinerariul evenimentului organizat alături de partenerii de la Colinele Transilvaniei.

Dar vedetele zilei au fost păsările sălbatice din zonă. Am reușit să vedem prigorii, o barză neagră, stîrcul cenușiu, egreta mare, șorecari, mărăcinar negru, sfrâncioc roșiatic, barză albă, presură galbenă, codobatură, ciocănitoare pestriță mare. Am tras nădejdea că vom vedea și o acvilă țăpătoare mică (Aquila pomarina), dar nu ne-a fost dat să o surprindem de data aceasta. Viața păsărilor din Colinele Transilvaniei este fascinantă. Aici au fost observate 225 de specii de păsări, adică aproximativ 60% din toate speciile observate în România. 42 dintre acestea sunt ocrotite la nivel European. Tot aici găsim peste 1000 de specii de plante, adică aproximativ 30% din flora țării noastre, iar 10 dintre acestea sunt ocrotite la nivel European.

Cei doi ghizi specializaţi în cicloturism şi birdwatching, care au însoțit grupul, ne-au au vorbit despre toate aceste bogății naturale și au transformat întreaga zi într-o experiență inedită.

Traseele de bicicletă din jurul Fermei de Biodiversitate Cobor sunt ușor accesibile, fiind ideale pentru familii și copii, cu toate că există și circuite pentru cei ce vor mai mult. Poţi hoinări în voie peste dealuri şi văi, urmând culmea de ape sau vechile drumuri de căruţe ce legau satele în Evul Mediu.

Nivelul de dificultate al traseelor variază între uşor şi mediu, mulţumind pe toată lumea: pe cei care preferă plimbarea agale, pe începători, dar şi cei mai experimentați.

La sosire în Cobor, bicicliștii au fost așteptați cu masa pusă: cu gulaș de vită, supă de cocoș, plăcintă cu urzici, plăcintă cu varză, gogoși, plăcintî cu brânză, sirop de soc și multe alte bunătăți, pregătite cu drag de bucătăresele din satul Cobor. S-au bucurat apoi de un soare frumos și de vizita făcută cailor aflați în pensiune la Ferma de Biodiversitate Cobor și de uimitoarele noastre vaci, rasa Sură de Stepă.

Ferma de Biodiversitate Cobor este un model de afacere verde de succes, ce are ca scop dezvoltarea comunității locale, într-un echilibru perfect cu natura. O afacere verde este o afacere creată pentru a sprijini conservarea biodiversității, generând în același timp profit pe termen lung pentru localnici, contribuție financiară pentru administrarea ariilor protejate și compensații pentru proprietarii de păduri.

Evenimentul face parte din efortul Fundației Conservation Carpathia de a ajuta comunitățile locale să-și desfășoare munca pe mai departe, să ofere produse de calitate și să întrețină acest peisaj rural deosebit. Nu putem avea un viitor sănătos, o calitate bună a vieții pentru oameni cu păduri și pajiști degradate, golite de biodiversitate, cu versanți dezgoliți, pentru că astfel nu am mai putea trăi pe Pământ. Pentru a supraviețui, puținele peisaje naturale rămase intacte trebuie să treacă proba economică.

Participarea la evenimente locale, timpul și vacanțele petrecute la Ferma de Biodiversitate Cobor sunt mici „investiții” în economia locală, care va începe să funcționeze prin integrarea conservării naturii și a culturii locale în ecuația economică prin ecoturism.Vă așteptăm la Cobor!

(c) Daniel Mîrlea, (c) Alexandru Harju